Kry Frisør | Alle frisørsalongene i byen er tomme: – Jeg hadde ikke ventet at vi skulle stenge helt
17588
post-template-default,single,single-post,postid-17588,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

23 Mar Alle frisørsalongene i byen er tomme: – Jeg hadde ikke ventet at vi skulle stenge helt

Diana J. Wilhelmsen og Lise Fygle er selvfølgelig bekymret, men velger å være optimistiske når det gjelder konsekvensene av koronaviruset. Foto: Victoria Finstad

Av Victoria Finstad. Publisert:14. mars 2020, kl. 21:14

Arbeidsdagen til Diana J. Wilhelmsen og Lise Fygle ble plutselig snudd på hodet. De leder hver sine frisørsalonger, henholdsvis Kry frisør og Bech frisør.

Fredag hadde de brått forbud mot å ta imot kunder og må permittere ansatte inntil videre.

– Jeg hadde ikke ventet at vi skulle stenge helt. Jeg ventet nedgang i trafikken, ja, men ikke dette. Jeg stod og jobbet med kunder da beskjedene plutselig ble mange, sier Fygle.

Stille i krise

Bodø By møter dem i Wilhelmsens tomme salong.

– Jeg er veldig glad for at jeg er medlem i et forbund som jobber så hardt for å ivareta vår bransje, som hele veien har gitt oss oppdateringer. Dette er nytt for oss alle, og det er viktig for meg at jeg er trygg på at det formelle blir riktig, sier Wilhelmsen, som har permittert sine åtte medarbeidere.

Fygle på sin side har permittert 47 ansatte.

– Vi har forståelse for tiltakene, men det er utfordrende for oss. Nå står vi uten inntekt og har mange løpende utgifter. Men vi er absolutt med på denne dugnaden for å forhindre smitte, smiler hun rolig.

– I en unntakstilstand som dette er må jeg si meg veldig stolt over min gjeng og måten de har håndtert dette på. Det er helt klart i kriser man kjenner hvem man har og hva de står for, og vi blir kreative, sier Wilhelmsen.

Føler ansvar

Hun understreker at det er viktig å ta vare på hverandre.

– Vi har ansvaret for at mennesker mellom 16 og 64 år har jobb og lønn. Vi skal få det til, både vi og bransjen skal komme oss over dette, sier Fygle.

Begge to har brukt dagen i dag til å skaffe seg en oversikt og skape en rolig stemning blant de ansatte. Det mener de begge to er viktig.

– Vi er i en helt ny situasjon. Jeg ønsker å samle flokken og trygge dem i en situasjon som ingen har vært i før. Jeg kjenner mest på det ansvaret jeg har overfor de ansatte, sier Wilhelmsen.

Hun håper og tror at alle kommer styrket ut av dette.

Spesiell situasjon

– Er dere bekymret for bedriftene deres?

– Klart man tenker på situasjonen, både dag og natt. Men dette skal vi klare. Vi skal komme oss videre, sier Fygle.

– Leverandører har kontaktet meg og spurt om vi trenger å få noe utsatt. Jeg kjenner på hvor samlet vi blir i bransjen. Jeg tror vi kommer samlet sterkt tilbake, sier Wilhelmsen.

Fije Nystad, som driver Mode Studio, støtter fullt ut de tiltakene myndighetene gjør for å begrense smitte, men kjenner på usikkerheten.

– Det er selvfølgelig en spesiell situasjon og et alvorlig inngrep i økonomien til virksomheten vår, og for våre arbeidstakere som nå er permittert.

Mange permitteringer

All aktivitet har opphørt i salongen hennes, og i likhet med Wilhelmsen og Fygle ser Nystad muligheten til å få gjort unna andre viktige gjøremål.

– Akkurat hvor alvorlige konsekvensene blir kan jeg ikke svare på. Vi er gjeldsfrie og har ellers god dialog med leverandører. Jeg registrerer også at myndighetene gjør sitt beste for å redusere de økonomiske tapene, forteller hun.

Tine Merethe Malin på Blush studio er den minste salongen vi har snakket med. Hun har vært nødt til å permittere to ansatte.

– Det er forvirrende, skremmende og egentlig bare en merkelig situasjon å stå uten svar. Tar dette bare 14 dager tror jeg det kommer til å gå bra for de fleste.

Styrke i hverandre

Hun syns også det er trist, men understreker at dette jo er trist for alle.

– Det er helt forferdelig å tenke på konsekvensene. Det er min bedrift, men ingen er bedre eller dårligere stilt enn andre, sier hun.

Fygle og Wilhelmsen forteller om en følelse av fellesskap som de har kjent på denne dagen.

– Det er en styrke i det, og tenker at denne dugnaden tar vi, smiler Fygle.

– Ja, jeg kjenner jeg får gåsehud av det, ler Wilhelmsen.

Optimistiske frisører

Nå fokuserer alle salongeierne på tiden etter dette her, når de skal starte opp igjen. De føler seg heldige, for de vet at de kommer til å ha nok å gjøre når de skal starte opp igjen.

– Jeg har forventninger til tiltakene regjeringen skal presentere for å avhjelpe bedriftene. Mange har ulik likviditet, sier Fygle optimistisk.

– Det er avgjørende for mange. Men jeg tenker også at det er ikke vi som har det verst. Det er mange andre bransjer som har det verre, legger Wilhelmsen til.

De kjente at de var litt engstelige i går, men nå er de egentlig bare innstilte på å komme seg gjennom dette på best mulig måte.

– Mode-teamet ønsker det beste til alle smittede, pårørende og folk som står uten jobb i denne spesielle situasjonen. La oss få kontroll på viruset, så er jeg sikker på at vi finner løsninger på alt annet etterpå, sier Nystad.

https://www.bodoby.no/alle-frisorsalongene-i-byen-er-tomme-jeg-hadde-ikke-ventet-at-vi-skulle-stenge-helt/s/5-98-20021?fbclid=IwAR2oMTZU32_Q5JrNalfkiaki8YSKM1Aoviwo-EBCI53lW2GNRj_Jf7_nev0&access=granted